7 Tip Épéktip pisan Upami Anjeun Henteu Ngarasakeun Naon-Naon Deui

Sigana kasihatan méntal hiji jalma dina serangan konstan dinten ieu. Kami gaduh média anu nganteurkeun berita goréng 24/7, politik toksik, tantangan anu teu kaukur tina hal-hal sapertos perubahan iklim ... sareng éta sateuacan urang dugi ka tekenan sadidinten pikeun kahirupan modéren.

Jalma sanés hartosna hirup dina kaayaan sapertos setrés rutin dina dasar anu angger. Hasilna nyaéta kanaékan déprési, kahariwang, sareng anhedonia.

Déprési sareng kahariwang sering dikaitkeun, tapi naon ari anhedonia? Mangrupikeun kaayaan dimana sirkuit hadiah otak henteu komunikasi sacara efektif sareng anu sanésna.





Ilaharna, uteuk nganggo dopamin pikeun ngirim pesen sapanjang sirkuit hadiahna - ngalakukeun hiji hal anu anjeun pikaresep sareng uteuk masihan anjeun perasaan anu positip.

Jalma anu ngalaman anhedonia moal ngaraos pahala atanapi kacaangan éta. Aranjeunna tiasa ngalakukeun hiji hal anu matak mawa kanikmatan, tapi perasaan éta henteu pernah terwujud.



Salajengna, anhedonia nguatkeun sirkuit ancaman otak. Nyaéta, bagian otak anjeun nyarios ka anjeun sieun atanapi waspada kana hiji hal.

Janten, di sababaraha jalma, anjeun parantos ngirangan kabagjaan sareng positipitas, setrés sareng perhatosan anu diperkuat, teras sadayana setrés lahiriah anu urang kedah urus. Éta sanés kombinasi anu saé!

Kusabab kitu urang kedah nyandak sababaraha léngkah proaktif upami anjeun mendakan diri henteu tiasa ngaraosan nanaon.



Tapi, sateuacan urang ngalakukeun éta, aya hiji hal séjén anu anjeun kedah waspada. Anhedonia tiasa samentawis sareng situasional. Éta ogé tiasa janten gejala tina masalah kaséhatan méntal anu langkung ageung, sapertos Major Depression Disorder, PTSD, atanapi Bipolar Disorder.

i am jadi bosen naon bisa abdi lakukeun

Janten upami anjeun merjuangkeun anhedonia, mangrupakeun ide anu saé pikeun ngobrol sareng ahli kaséhatan méntal perkawis éta sahingga anjeun tiasa ditaksir sacara akurat. Upami anjeun berjuang sareng panyakit méntal, maka anjeun panginten peryogi bantosan profesional pikeun napigasi.

Samentawis waktos, aya sababaraha cara anu anjeun tiasa nyobian kéngingkeun kabagjaan anjeun kana hal-hal sareng ningkatkeun kabagjaan anjeun.

1. Méakkeun média kirang négatip.

Ku média, urang henteu ngan ukur hartosna béja. Aya seueur pisan negativitas di ditu, sareng otak urang ngan henteu kabel pikeun nungkulan aliran anu tetep sareng anu teras-terasan. Éta perkawis teras-terasan ngéléhkeun diri sareng sadaya hal anu matak uih di dunya.

Batesan sabaraha berita anu anjeun nonton. Teu aya alesan pikeun tetep sareng siklus warta 24/7. Tapi batesan ogé naon anu anjeun tingali dina média sosial, baca ngeunaan internét, sareng konsumsi.

Hese bagja sareng mendakan kanikmatan dina hal-hal nalika anjeun teras-terasan nonton hal anu hanjelu atanapi ngupingkeun musik anu murung. Leres, éta raoseun katolér dina waktos éta, tapi éta henteu bakal ngalakukeun anjeun ni'mat dina jangka panjang.

Upami anjeun hoyong tetep terang, blokir waktos sakedik waktos dina dinten anjeun pikeun ningali berita. Saatos éta, hindarkeun lengkep.

2. aktipitas.

Kaluar sareng olahraga! Olahraga nyayogikeun seueur kauntungan anu nyata pikeun awak manusa sareng uteuk. Henteu ngan ukur anjeun ngajaga awak dina urutan anu saé, tapi ogé ngadorong otak anjeun ngahasilkeun bahan kimia anu langkung raos anu tiasa ngabantosan kanikmatan sareng kabahagiaan.

Teu kedah seueur. Malah leumpang sababaraha kali saminggu bakal ngabantosan masihan pangropéa anu penting pikeun awak sareng pikiran anjeun.

Awak manusa henteu diwangun pikeun gaya hirup cicing. Peryogi gerakan sareng olahraga pikeun tetep séhat.

3. Ngurangan gula sareng kafein.

Gula sareng kafein mangrupikeun dua poko tina budaya urang. Sadayana siga anu dieusian gula pikeun ningkatkeun rasa. Sareng kafein mangrupikeun mujijat mujijat anu nyababkeun seueur urang gerak isuk-isuk, atanapi tengah wengi, gumantung kana jadwal anjeun. Duanana henteu hadé pikeun awak sareng pikiran anjeun.

kumaha kuring terang upami kuring imut

Konsumsi gula anu kaleuleuwihi nyababkeun peradangan dina awak. Peradangan dina awak mangaruhan pangaruh dina cara uteuk ngahasilkeun bahan kimia sareng fungsi. Éta nyiptakeun setrés konstan yén uteuk kedah diungkulan di luhur sagala hal anu lumangsung. Dina sababaraha jalma, ngirangan gula sareng ngalereskeun diét na ningkatkeun mood sadayana.

Kafein kaganggu dina cara urang bobo sareng fungsina, khususna upami anjeun nyéépkeun méméh saré. Sanajan anjeun bobo, anjeun panginten henteu murag kana bobo anu cukup jero pikeun uteuk anjeun pikeun ngeusian cekap sadaya bahan kimia anu nyaimbangkeun wanda sareng raos-saé anu diperyogikeun pikeun dinten payun.

acara ageung vs floyd mayweather

Kurang kafein sareng gula tiasa ngabantosan kahirupan anjeun sacara tetep sareng tetep saimbang sadidinten.

4. Simpen jurnal syukur.

Syukur mangrupikeun saran umum pikeun ningkatkeun kabahagiaan sareng kapuasan dina kahirupan . Éta biasa yén jalma ngagunakeun éta salaku saran buang jauh seueur waktos. 'Naha anjeun parantos nyobian latihan syukur? Naha anjeun bersyukur? Naha anjeun henteu langkung bersyukur pikeun naon anu anjeun gaduh? ' Teras aranjeunna ngalakukeun padamelan anu goréng anu pernah ngajelaskeun kunaon éta alat anu kuat. Hayu urang robih éta.

Gagasan anu aya dina sukur nyaéta latihan deui uteuk anjeun pikeun milari hal-hal anu positip (hal-hal anu anjeun gaduh) tibatan hal-hal négatip (hal-hal anu anjeun henteu gaduh atanapi hoyong.)

Déprési sareng anhedonia nyobian maksa uteuk anjeun teras-terasan ningali sareng tetep négatip. Seueur kali anu tiasa dibales ku nyéépkeun sababaraha waktos pikeun muhasabah hal-hal anu positip.

Ieu henteu nunjukkeun yén 'pamikiran positip' bakal ngaleungitkeun panyakit méntal atanapi panyabab anhedonia langkung parah. Henteu, ieu perkawis manajemén gejala sareng ningkatkeun kualitas sakabéh pikiran anjeun ayeuna , daripada ngan ukur naék rollercoaster kana liang paling hideung dina uteuk anjeun.

Jurnal syukur ngabantosan ieu kusabab éta mangrupikeun hal anu tiasa anjeun tahan, balikan deui sareng maca pikeun ngeunteung, sareng kalebet hal-hal positip sanés anu tiasa ngabantosan pikiran anjeun deui.

5. Identipikasi pangalaman anu pikaresepeun bahkan nalika anjeun henteu ngaraos nikmat dina waktos éta.

Kenikmatan mangrupikeun hal anu pikaseurieun dina éta, henteu sapertos pelesir anu sering kajantenan dina waktos ayeuna, éta sering saatos kajadian anu urang sadar yén kami resep kana hiji hal.

Sareng perasaan kanikmatan ngagaduhan unsur anu rasional, méntal sina dibarengan ku unsur émosional. Anjeun mikirkeun kanikmatan ogé ngaraosan.

Upami anjeun siga henteu ngaraos resep ayeuna, anjeun panginten langkung fokus kana perasaan sareng henteu cekap kana pipikiran.

Janten waktos sanésna anjeun ngalakukeun hal anu biasa anjeun resep atanapi anu saur anjeun kedah pikaresepeun, tong hariwang ngeunaan naon anu anjeun rasakeun ngan nimbangkeun naha kagiatan éta ngagaduhan sababaraha unsur anu pikaresepeun sacara obyektif.

Kocapkeun anjeun damel ngebon saeutik, anu mangrupikeun hal anu anjeun kantos mendakan seueur kanikmatan. Mungkin anjeun henteu kéngingkeun perasaan anu sami dina waktos ayeuna, tapi anjeun mugia tiasa ningali tina pandangan anu rasional sareng ningali hal anu teu pikaresepeun. Éta ngabantosan waktosna, éta produktif, éta parantos ngajantenkeun kebon anjeun tempat anu langkung saé (atanapi bakal ngalakukeun sakali kembang atanapi tumuh), éta bahkan tiasa janten latihan anu saé pikeun awak anjeun.

Saperti jurnal syukur, éta moal méréskeun sabab anu nyababkeun anhedonia anjeun, tapi kanikmatan kognitif ieu tiasa ngabantosan anjeun ngaraos langkung saé ngeunaan dinten anjeun dina waktos éta.

6. Upami anjeun henteu tiasa positip, cobi ulah négatip.

Jalma condong nyobian fungsina hideung bodas, bener sareng salah, positip sareng negatif. Tétéla aya jalan tengah anu masif dimana éta langkung gampang pikeun mendakan sakedik katenangan sareng bahkan kanikmatan.

Upami anjeun henteu tiasa positip, sahenteuna coba ulah négatip. Nétral henteu kunanaon upami éta tiasa ngaliwat anjeun dina waktos anu sesah.

Masalah sareng mikirkeun pamikiran négatip nyaéta biasana ngadorong aranjeunna pikeun spiral sareng parah. Beuki anjeun mikir ngeunaan éta, beuki parah éta, beuki jero Anjeun spiral, sareng beuki mikir ngeunaan éta.

hal-hal tiis anu kedah dilakukeun nalika anjeun bosen

Ampir mustahil pikeun ngararasakeun hal nalika anjeun tikerelep dina rohangan négatip éta. Sareng cara anu pangsaéna pikeun nyegah tilelep dina rohangan négatip nyaéta nyobaan tetep kaluar tina cai sapertos anu anjeun tiasa.

Diuk, pertimbangkeun jinis pikiran négatip naon anu anjeun teras-terasan, teras munculkeun pikiran nétral pikeun ngagentoskeunana. Nalika éta pikiran négatip nyusup, maksa aranjeunna kaluar ku ngulang gaganti nétral anjeun mendakan pikeun aranjeunna.

Jenis prakték ieu tiasa ngabantosan ningkatkeun lingkungan pikiran anjeun sacara umum sareng mempermudah langkung seueur kanikmatan sareng kabahagiaan.

7. Naha milarian bantosan profesional.

Kadang anhedonia samentawis sakapeung, éta henteu. Upami anjeun mendakan yén kurangna kanikmatan anjeun ngaganggu kamampuan anjeun pikeun ngalaksanakeun hirup anjeun atanapi parantos lami, éta mangrupakeun ide anu saé pikeun milarian bantosan profesional. Éta tiasa janten masalah anu langkung ageung tibatan ngabantosan diri.

Sareng éta henteu kunanaon. Sarerea ngalaman déprési sareng anhedonia dina sababaraha waktos. Kahirupan ngan ukur sesah sareng setrés, sareng kadang uteuk sesah nyanghareupan sadayana sakaligus. Teu aya éra dina ngaku urang peryogi pitulung tambahan sakedik-sakedik.

Milarian pembimbing di daérah lokal anjeun atanapi jalma anu tiasa anjeun damel sareng online tina kanyamanan bumi anjeun. Pencét di dieu pikeun milarian anu ngabantosan anjeun pikeun ngusahakeun kurangna kanikmatan anjeun.

Anjeun ogé resep: